3 wegańskie przekąski dla dzieci – i przyrządzisz je sama!
Żyjemy w czasach, w których zewsząd jesteśmy otoczeni reklamami, propagującymi styl odżywiania nieco odbiegający od tego, który propaguje piramida żywieniowa. Trudno zatem dziwić się naszym dzieciom, które równie, jeśli nie bardziej od nas, są podatne na chwyty marketingowe i dlatego chcą, od czasu do czasu, zakosztować produktów, do których spróbowania zachęca ich reklama. A gdyby tak połączyć przyjemne z pożytecznym i zaproponować dzieciom przekąski, których wartość odżywcza – dzięki temu, że przygotujemy je w domu – jest wyższa niż tych sklepowych? To mógłby być strzał w dziesiątkę! Jakie więc pożywne przekąski możemy podać dziecku bez wyrzutów sumienia?
Paluszki orkiszowe
O ile tradycyjne paluszki, te, które znamy głównie z dzieciństwa, nie są produktem, który powinien często gościć w naszej diecie (składają się głównie z mąki pszennej i tłuszczy), o tyle paluszki przyrządzane z takiej mąki, jak na przykład orkiszowa, są sensowym rozwiązaniem. Na rynku można znaleźć taki produkt, choćby firmy Stema, ale równie dobrym pomysłem jest przygotowanie ich (i zaproszenie do ich przygotowania dzieci) samemu.

W sieci można znaleźć wiele przepisów, które bazują przede wszystkim na mące orkiszowe, wodzie, oleju, drożdżach i przyprawach. Tym, co najlepsze, w domowym wyrobie takiej przekąski, jest nie tylko satysfakcja, zaoszczędzone pieniądze czy zdobywanie nowych umiejętności przez dzieci. Najlepsze jest to, że sami możemy, od początku do końca, kontrolować skład takich paluszków – poprzez wybór odpowiedniej mąki (warto użyć mąki bio), oleju (rzepakowego, a także rzepakowego z dodatkiem lnianego) czy ilości soli (której w gotowych produktach, w tym dla dzieci, znajduje się zazwyczaj za dużo!). Jednym słowem – mieszajcie, zagniatajcie i wałkujcie paluszki orkiszowe, a potem… zjadajcie! Może z jakimś zdrowym dipem?
Popcorn z niebieskiej kukurydzy
Zapomnij o gotowym, paczkowanym popcornie czy też tym w torebkach, do przyrządzenia w kuchence mikrofalowej. Lepszym rozwiązaniem (i frajdą dla dzieciaków!) jest samodzielne przyrządzenie popcornu na patelni (zwróć uwagę, by były to ziarna bez GMO!), ale – najlepszym rozwiązaniem jest przygotowanie na tej patelni ziaren niebieskiej kukurydzy! Choć jest to nowość na polskim rynku żywności, od razu zaskarbiła sobie serca miłośników tych nieco zdrowszych przekąsek. Może to przez ten smak? Może przez dużą zawartość błonnika? Cokolwiek by to było, warto wydać nieco więcej na tę formę przekąski dla naszych dzieci, warto też przygotować tę przekąskę w domu – znów tym razem mamy kontrolę nad ilością oleju, jak również soli, w potrawie. Bezcenne!

Sucharki
Na rynku są oczywiście dostępne gotowe produkty, i to w licznej gamie smakowej, ale znów tracimy w ten sposób możliwość zabawy z dzieckiem. Zabawy, będącej jednocześnie kulinarną edukacją. A tak niewiele potrzeba do przemiany zwykłego kawałka chleba w niezwykłego sucharka! Wystarczy trochę pieczywa (bagietka, bułka, nawet bochenek chleba pokrojony w mniejsze kawałki), dobrego oleju lub oliwy i przyprawy. I, oczywiście, piekarnik. Niech dzieci ostrzą zęby – będą im potrzebne do chrupania!
Najnowsze komentarze