grill ogrodowy z cegły

Grill – murowany, przenośny czy gazowy?

Okres od wiosny do jesieni to okazja do długich spotkań przy grillu. Popularność tej formy spędzania wolnego czasu sprawiła, iż przy naszych domach zaczęły się pojawiać dedykowane miejsca stworzone dla miłośników gotowania na świeżym powietrzu. Sprawdźmy więc, bo będzie najbardziej praktyczne – grill murowany, betonowy, gazowy, czy może po prostu „jednorazówka” z supermarketu?

grill murowany
Jak masz swój własny dom, warto zastanowić się nad postawieniem murowanego grilla

Jaki grill wybrać ?

Zacznijmy od konstrukcji najbardziej ambitnej. Grille murowane, którym często towarzyszą altany, to najdroższa, ale i najbardziej „prestiżowa” forma naszego rożna – liczmy się z wydatkiem rzędu kilku tysięcy złotych. Jako że powstają na zamówienie, mamy pełną możliwość wyboru kształtu i formy, w tym także elementów bardziej praktycznych, jak choćby szerokość rusztu. Konstruuje się je głównie z cegieł czy materiału kamiennego odpornego na wysokie temperatury, co dodaje całości „rustykalnego” charakteru. Może to być i pewną przeszkodą – konstrukcje te nie zawsze idealne pasują do prostych, nowoczesnych domów. Plusem jest możliwość połączenia grilla z miejscem do wędzenia mięs czy wręcz wypiekania pieczywa i pizzy!

Grill betonowy to inwestycja na lata

Alternatywą dla grilla murowanego będzie grill betonowy. To gotowa konstrukcja, zbudowana z żaroodpornego betonu, dostępna zwykle w szarych bądź pastelowych kolorach. Do plusów należy więc bardziej kompaktowy, nowoczesny wygląd. Grille te są bardzo ciężkie, ważne więc, by spoczywały na idealnie płaskim, równym gruncie i nie przechylały się. Co ciekawe, ze względu na wielkość, w grillach betonowych (ale i oczywiście także tych murowanych) jako paliwo stosować możemy węgiel drzewny, brykiet, ale i samo drewno. To duży plus dla miłośników aromatów „jak z ogniska”. Tanie grille betonowe znajdziemy już poniżej tysiąca złotych.

grill przenośny
Grill przenośny przydaje się przy okazji wyjazdów ze znajomymi

Jeśli najważniejsza jest szybkość i wygoda – bezkonkurencyjny będzie grill gazowy. Plusy to czas nagrzewania, możliwość regulacji i sprawdzania temperatury oraz brak efektu palenia się wytopionego tłuszczu w ogniu. Jest to więc prawdopodobnie opcja najbardziej korzystna ze zdrowotnego punktu widzenia. Pewnym minusem jest… smak potraw. Nie poczujemy tu typowo „grillowych”, węglowych aromatów. Są i tacy, którzy mówią, iż potrawy z grill gazowego smakują… jak z piekarnika. Grill gazowy jest jednak lekki i mobilny – postawimy go wszędzie tam, gdzie tylko mamy ochotę. Co do cen – tu rozpiętość jest ogromna: od kilkuset to nawet kilku tysięcy złotych za produkty renomowanych producentów. Pamiętajmy też, by zawsze mieć drugą butlę gazu na zapas!

Jaki grill wybrać – podsumowanie

Możliwości jest wiele – często jednak decydujemy się na zwykły stalowy grill, który w markecie budowlanym dostaniemy za 100 – 300 złotych. I produkt ten jak najbardziej się sprawdzi! Jego mobilność i lekkość jest głównym plusem, choć niekiedy w przypadku tańszych modeli brakuje stabilności. Pamiętajmy też, że w przypadku tych urządzeń, jesteśmy skazani wyłącznie na brykiet lub węgiel drzewny. Ze względu na wysokość paleniska, będzie nam trudno uniknąć kapiącego na gorący węgiel tłuszczu, co jest mocno niezalecane dla dbających o zdrowie.

Najważniejsze przy grillu jest jednak dobre towarzystwo i urozmaicone dania. Zadbajmy więc o nie w pierwszej kolejności. A potem ruszmy na poszukiwania grilla idealnego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *