zdrowe odżywianie dieta

Dieta wysokobiałkowa – siedem idealnych składników

Codzienna dieta oparta na produktach białkowych mocno zyskuje na popularności w ostatnich latach. Dzięki niej, utrata masy ciała jest niezwykle szybka. Kluczem do powodzenia jest zastępowanie węglowodanów i tłuszczów białkami. Gdzie je znajdziemy?

Zalety spożywania białka są znane tak dietetykom, jak i wszystkim, którzy spróbowali tego rozwiązania. Brak głodu i niskie ryzyko efektu jojo to najważniejsze z nich. Nie bez znaczenia jest to, iż nie musimy tak rygorystycznie liczyć kalorii – po prostu białka dostarczają ich relatywnie niewiele.

Żywność bogata w białko ogranicza naszą potrzebę podjadania – to produkty bardzo sycące. Jako że są wykorzystywane do budowy włókien mięśniowych, białka są niezbędne w diecie tych, którzy nie tylko chcą pozbyć się nadmiaru tłuszczu, ale i zyskać nieco „rzeźby”.

dieta wysokobiałkowa
Dieta wysokobiałkowa jest wskazana w szczególności dla tych, co chcą skutecznie budować masę mięśniową

Znane źródła białka to m. in. białe mięso, ale eksperci zalecają ograniczanie produktów odzwierzęcych na rzecz białek roślinnych, takich jak ziarna i rośliny strączkowe. Jaja, spirulina, drożdże piwowarskie i nasiona chia są również doskonałym źródłem białka.

Sprawdźmy więc produkty bogate w białka!

Twaróg i jogurt wzmacniają florę jelitową i ułatwiają perystaltykę. Są cennym źródłem wapnia, cynku i witamin. W białko najbogatsze będą oczywiście sery twarde, co wynika jednak zwyczajnie z niższej procentowej zawartości wody w masie.

Soja, roślina bogata w białka i wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz lecytynę jest wysoko na liście zalecanych składników diety. Może zapobiegać miażdżycy i osteoporozie. Jest wskazywana jako alternatywa dla tych, którzy nie mogą przyjmować produktów mlecznych.

Jajko, a zwłaszcza białko jaja, zawiera wysokiej jakości białka, które pozwalają na przyrost masy mięśniowej. Jaja zawierają 8 niezbędnych aminokwasów, które nie są produkowane przez nasz organizm. Co ciekawe, białko jajka jest łatwiej przyswajalne jako mocno ugotowane, natomiast żółtko jest lepsze „na miękko”. Zatem czas około pięciu minut na gotowanie wydaje się optymalny.

Drożdże piwne należą do najatrakcyjniejszych źródeł białka pokarmowego, co ważne – głównie ze względu na zawarte w nich witaminy (grupa B) i minerały (fosfor, magnez, cynk). Oczywiście trudno je traktować jako źródło białka samo w sobie (wyobraźmy sobie, ile musielibyśmy ich spożyć!), ale wspomniane minerały stanowią o ich ultra ważnej roli. Stymulują florę jelitową, pomagają w utrzymaniu płaskiego brzucha.

produkty wysokobiałkowe
Pamiętaj, aby Twoja wysokobiałkowa dieta była odpowiednio zbilansowana !

Spirulina to morskie algi, spożywane głównie w proszku i płatkach, ale i na świeżo, w sałatkach. Dzięki zawartości żelaza, beta-karotenu i białek jest szczególnie polecana sportowcom – osobom o większych wymaganiach dietetycznych.

Nasiona chia swoją reputację zawdzięczają zawartości białka (około 20%). Poza 8 niezbędnymi aminokwasami, zawierają 10 różnych minerałów, w tym wapń, magnez, żelazo i fosfor. To także źródło przeciwutleniaczy i kwasów tłuszczowych. Mają neutralny smak, więc mogą być dodatkiem do niemal każdej potrawy – także jako element mąki do wypieków.

Wątróbki cechują się wysoką zawartością białka przy niskim procencie tłuszczy. Rekomendowana jest przede wszystkim wątroba cielęca. 100 gramów dostarcza 25 gramów białka i tylko 5 gramów tłuszczu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *